BYSTANDER ETKİSİ

           Üniversite öğrencilik yıllarımızda özellikle grup çalışmalarında hep karşılaştığımız bir durum. Adı Bystander Etkisi imiş de haberimiz yokmuş. 



             Peki nedir bu Bystander Etkisi? Bir bakıp öğrenelim dedim. yine çok ilginç bir sosyal deneyle karşılaştım. Deneyi yapan  sosyal psikologlar Bibb Latane ve John Darley! 

        

        Bystander Etkisi  

        Deney şöyle; üniversite kütüphanesinde bir öğrenci boğuluyor havası verilerek çevredekilerin tepkileri ölçülmeye çalışılıyor. Öğrencinin boğulduğunu gören sadece 1 kişi ise yardım etme oranı %85! İyi bir istatistik aslında. Peki ya olaya şahit olanlar iki kişi ise yardım etme oranı ne oluyor? Cevap maalesef hiç te beklediğimiz gibi iç açıcı değil. Sadece %65. Bu yardım etme oranlarına hala şaşırmadıysanız asıl bomba şimdi geliyor. Evet peki ya durumu görenler iki kişiden fazla ise ne kadar yardım sever olabiliyorlar? Bunu hemen söyleyeyim yardım etme oranı %31'e düşüyor. Bunun sebebini de sosyal psikologlarımız ''sorumluluk konusunda şaşkınlık'' olarak açıklıyor.


Aman biri gelir kaldırır, neme lazımcı topluluk:)


      Siz siz olun kalabalık bir ortamda yardım istemeye kalkmayın. İlk yardım kurslarında da sıkça söylendiği gibi yardımı topluluktan değil içlerinde işi yapabileceğine inandığınız kişiden isteyim. Sen ara, Sen Yap! Yoksa insanlar sorumluluk almada tereddüt edebilir yada çekine bilir.

      Üniversite yıllarında karşılaştığımız grup çalışması olaylarında herkes işi birbirine bırakır ve genelde proje ya yapılmaz yada bir kişinin üzerine kalırdı. Ah o yıllar özlenen yıllar...
  

       Bu deneyin sonuçları her ne kadar canımızı sıksa da sosyal psikologların ortaya koyduğu veriler ortada. Sokakta aç hayvanlara duyarsızlığımızın, Otobanda arabası bozulan kişilere yardımı es geçmemizin sebebi Bystander Etkisi imiş!

      İlginç bilgiler ve deneylerle tekrar karşılaşmak dileği ile YORUM YAPMAYI UNUTMAYIN:) 
      
      Takipte kalın...

Yorumlar