Sosyal Tembellik (Ringelmann Etkisi)



     Max Ringelmann İnsanların aslında tembel olduklarını kanıtlamak için bir deney tasarlamış. 

Deneyde kullanılan yöntemle, tek başına ve toplu yapılan işlerde insanların kişisel performanslarında bir farklılık olup olmadığı ölçmek istendi.

Deneye geçmeden önce kendimizi yoklayalım. Acaba grupla yapılan çalışmalarda biz ne kadar performan -sımızı sergiliyoruz? Yoksa fark edilmediğimizi düşünüp kaytardığımız oluyor mu? Toplu çalışmak, bireysel çalışmaya göre çalışanların davranışlarını etkiliyor mu? 

Tüm bun soruların bilimsel cevaplarını arayan Max Ringelmann adındaki bilim insanı Sosyal Tembellik deneyini uyguluyor.

Tasarladığı deney şu şekilde. Bir ipin ucu dinamometre (kuvvetölçer) adındaki alete bağlanıyor ve deneklerden önce birinden ipi çekmesi isteniyor. Denek ipi tüm gücüyle çekiyor ve çekme kuvveti ölçülüyor. 

İki deneğe ip çektiriliyor ve çekme kuvveti ölçülüyor. Ölçümlerin sonucunda asıl deneğin performans kaybı %7 olarak ölçülüyor.

Üç denek ipin başına geçirilip ipi çekmesi isteniyor ve sonuçlar kaydediliyor. Performans kaybı bu sefer %15 e kadar çıkıyor.

Dört-Beş-Altı-Yedi denek ile deneye devam ediliyor. İp Sekiz denek tarafından çekilip tekrar ölçüm yapılıyor ve performans kaybı %51 e kadar yükseliyor.


Tabloda Görüldüğü gibi ne kadar kalabalık grup olursa performans o kadar düşük olabiliyor

Sonuçlar inanılmaz! Sosyal grup genişledikçe bireyin performansında belirgin düşü göstermesi Sosyal Tembellik olarak adlandırılıyor. Aslında hepimizin yaşadığı bu durum hayatımızın bir gerçeği. Herkesin işi birbirine bırakıp hiç yapıl(a)maması vakalarıyla karşılaşmayanımız yoktur. Tespit Ringelmann'dan düşünmesi bizden.

Farklı konularla tekrar blogta olacağız. Yorum yapmayı unutmayın. Takipte kalın... 

Yorumlar